Общи приложения като титанов прът и титанов анод

Титановият прът и титановият анод имат добра заварка, обработка на горещо и студено налягане и механична обработка, могат да се обработват в различни профили, плочи и тръби.

Титанът е идеален структурен материал. Плътността му не е голяма, само 4,5 г / м3, с 43% по-лека от стоманата, но здравината й е два пъти по-висока от желязото и почти 5 пъти по-висока от чистия алуминий. Има ниска плътност и висока якост. Тази комбинация от висока якост и ниска плътност прави титан технически важен. В същото време корозионната устойчивост на титана е близка или по-добра от неръждаемата стомана, така че е широко използвана в петролната, химическата промишленост, пестицидите, багрилата, хартията, леката промишленост, авиацията, космическото развитие, морското инженерство и други аспекти ,

Титановата сплав има много висока специфична якост (якост и плътност на съотношението), титановата сплав в авиацията, военното дело, корабостроенето, химическата промишленост, металургията, машиностроенето, медицината и други области играят незаменима роля. Например, титан и алуминий, хром, ванадий, молибден, манган и други елементи от сплавта, след термична обработка, границата на якост до 1176.8-1471mpa, специфична якост до 27-33 и същата якост на легирана стомана, специфичната му сила е само 15,5-19. Титановата сплав има не само висока якост, но и устойчивост на корозия, така че е широко използвана в корабостроенето, химическите машини и медицинското оборудване. Сред тях устойчивата на корозия титанова сплав се използва главно в различни реактори, кули, автоклави, топлообменници, помпи, клапани, центрофуги, тръбопроводи, фитинги, електролитични клетки и др. Поради високата цена на титановите и неговите сплави, техните приложението е ограничено.

Приложение на титан и титанови сплави:

(1) титанов йодид, марка TAD

Това е титанът с висока чистота, получен чрез йодиране, затова се нарича йодиращ титан, или химически чист титан. Въпреки това, той все още съдържа такива интерстициални примеси като кислород, азот и въглерод, които оказват голямо влияние върху механичните свойства на чистия титан. С увеличаването на чистотата на титана, силата и твърдостта на титана очевидно намаляват. Така че неговата характеристика е: химическата стабилност е добра, но силата е много ниска.

Поради ниската якост на висококачествения титан той има малко значение като структурен материал, така че рядко се използва в промишлеността. Понастоящем чистият титан и титановата сплав са широко използвани в промишлеността.

(2) индустриален чист титан

Различният от чистия химически титан индустриалният чист титан съдържа повече кислород, азот, въглерод и различни други примеси (като желязо, силиций и др.), Който по същество е титанова сплав с ниско съдържание на сплав. В сравнение с чистия титан, неговата здравина е значително подобрена поради повече примеси, а неговите механични и химични свойства са подобни на неръждаемата стомана (но силата й все още е по-ниска в сравнение с титановата сплав).

Характеристиките на индустриалния чист титан са: здравината не е висока, но добра пластичност, лесна за оформяне, щамповане, заваряване, производителност при рязане е добра; Има добра устойчивост на корозия в атмосфера, морска вода, мокър хлор и окисляваща, неутрална и слабо редуцираща среда, а нейната устойчивост на окисляване е по-добра от повечето аустенитни неръждаеми стомани. Но топлинната устойчивост е лоша, температурата на обслужване не трябва да бъде твърде висока.

Според различното съдържание на примеси, чистият промишлен титан може да бъде разделен на TA1, TA2 и TA3. Онечистванията между тези три вида индустриален чист титан постепенно се увеличават, така че тяхната механична якост и твърдост също постепенно се увеличават, но пластичността и здравината намаляват съответно.

Най-често използваният промишлен чист титан е TA2, поради умерената му устойчивост на корозия и всеобхватните механични свойства. TA3 може да се използва, когато изискванията за износоустойчивост и якост са по-високи. TA1 може да се използва, когато се изисква добра производителност.

Промишлено чистият титан се използва главно за работна температура под 350 ℃, силата не е голяма, но изискванията за добри пластмасови щамповащи части и устойчиви на корозия структурни части, като: скелет на самолета, кожа, аксесоари за двигатели; Морски води, устойчиви на корозия, тръби, клапани, помпи и части от хидрофор и система за обезсоляване на кораби; Химически топлообменник, корпус на помпата, дестилационна кула, охладител, смесител, тройник, работно колело, крепеж, йонна помпа, компресорен клапан и бутало на дизеловия двигател, свързващ прът, листова пружина и др.

(3) алфа титаниева сплав, степени TA4, TA5, TA6, TA7.

Тези сплави са еднофазни при стайна температура и температура на обслужване и не могат да бъдат укрепени чрез термична обработка (отгряването е единствената форма на термична обработка). Якостта при стайна температура обикновено е по-ниска от тази на бета и алфа + бета титаниевите сплави (но по-висока от тази на промишления чист титан), докато силата и якостта на пълзене при висока температура (500-600 ℃) са най-високите сред трите титанови сплави. Освен това той има добра стабилност на микроструктурата, устойчивост на окисляване и заваряване, устойчивост на корозия и обработваемост, но ниска пластичност (термопластичността все още е добра) и лоши характеристики на щамповане при стайна температура. Най-широко използваният е TA7, който има средна до висока якост, достатъчна пластичност и добра заваряемост при отгряване и може да се използва под 500 ℃. Когато съдържанието на елементи от примесите на междуособици (кислород, водород, азот и др.) Е много ниско, то също има добра здравина и всеобхватни механични свойства при ултра ниска температура, така че е един от отличните свръхниско ниски температурни сплави.

Якостта на опън на TA4 е малко по-висока от тази на индустриалния чист титан. Използва се главно като заваръчна тел в Китай.

TA5 и TA6 се използват за части и заваръчни части, работещи в корозивна среда под 400 ℃, като кожа на самолета, скелетни части, обвивка на компресора, лопатка, корабни части и др.

TA7 се използва за дългосрочни работни конструктивни части и различни части за коване под 500 ℃ и може да се използва до 900 ℃ за краткосрочна употреба. Използва се и за криогенни (-253 ℃) компоненти (като криогенни контейнери).

titanium anode for ox

(4) титаниева сплав бета, марка TB2.

Основните легирани елементи от този вид сплав са молибден, хром, ванадий и други стабилни бета елементи. По време на нормализирането и гасенето е лесно да се запази високотемпературната бета фаза до стайна температура и да се получи стабилна структура на бета фазата. Следователно, тя се нарича бета титанова сплав.

Титаниевата сплав бета може да бъде подсилена чрез термична обработка, с висока якост, добри характеристики на заваряване и обработка под налягане. Но работата не е стабилна, процесът на топене е сложен, така че не се използва толкова широко, колкото алфа тип и алфа + бета титаниева сплав.

Може да се използва за 350 ℃ под работата на части, използвани главно за производство на различни цялостни термични обработки (твърд разтвор, стареене) детайли за щамповане на плочи и заваръчни части; Такива като лопатка на компресора, колело, вал и други части с въртящ се тежък товар и компоненти на самолета. TB2 сплав обикновено се доставя в състояние на обработка с твърд разтвор и се използва след твърд разтвор и стареене.

(5) алфа-бета титанови пръчки и титанови сплави, често използвани марки TC6, TC9 и TC10

Тези сплави се наричат алфа + бета титанови сплави поради тяхната алфа + бета двуфазна структура при стайна температура. Има добри цялостни механични свойства, по-голямата част от термичната обработка за укрепване (но на термична обработка за укрепване на TC1, TC2, TC7), коване, щамповане и заваряване е добро, може да бъде рязане, висока якост при стайна температура, 150-500 ℃ отдолу има висока топлоустойчивост, някои (като TC1 и TC2 TC3, TC4) също имат добра нискотемпературна издръжливост и добра устойчивост на корозия на стрес от морска вода и термична сол устойчивост на корозия; Недостатъкът е, че организацията не е достатъчно стабилна.

TC4 е най-широко използваният от този вид сплав. Сплавта има не само добри механични свойства при стайна температура, висока температура и ниска температура, но също така има отлична устойчивост на корозия в различни среди. Така той е широко използван в аерокосмическата, корабната и химическата промишленост.

TC1, TC2 може да се използва за работа под 400 parts щамповане на части, заваряване на части, коване на щанги и обработка на огъване на различни части. Тези две сплави могат да се използват и като структурни материали с ниска температура.

TC3 и TC4 могат да се използват като дългосрочни работни части, структурни модули, различни контейнери, помпи, нискотемпературни части, корпус под налягане на съда, трак на резервоара и др. Интензивността е по-висока от TC1 и TC2.

TC6 може да се използва под 400 ℃ и се използва главно като конструктивен материал на двигателя на самолета. TC9 може да се използва за производство на части, които работят под 560 ℃ за дълго време, главно за дискове с компресор и лопатки на реактивни двигатели на самолети.

TC10 може да се използва за производство на части, които работят под 450 ℃ за дълго време, като части за конструкция на самолети, съоръжения за кацане, медни връзки, обвивки на ракетни двигатели, оръжейни конструкции и др.

titanium bar  from China