Точност на филтриране на елемент от филтър със спечен титанов прът

Спеченият филтриращ елемент от титанов бар е изработен от нетъкан, ламиниран и високотемпературен синтеран метални влакна с микронен диаметър. Спеченото ядро на филтъра от титанов прът се състои от слоеве с различни размери на порите и градиенти на порите. Може непрекъснато да се придържа към филтриращия ефект на филтърния екран и има триизмерна мрежа, пореста структура, висока порьозност, голяма площ, равномерно разпределение на размера на порите и други характеристики. По този начин, синтетираният филтър от титанови пръчки ефективно преодолява дефектите на запушване на метални нетеази, уязвимост, компенсира за продуктите за филтриране на прах липсата на крехкост, малък дебит, обработка на филтърната хартия, филтърната кърпа, не устойчива на висока температура, характеристика на налягането, следователно, титановите пръчки спеченият филтър има отлични характеристики на филтриране, е амбицията на устойчивост на висока температура, устойчивост на корозия, филтър с висока точност. Основни приложения: 1. Пречистване на филтри от различни полимерни стопи в химическата промишленост и филмовата промишленост; 2. 2. Филтриране на различни високотемпературни и корозивни течности в нефтената и химическата промишленост; 3. Фина филтрация на различни хидравлични масла и смазочни масла на механичното оборудване; 4. Ясно филтриране на различни течности във фармацевтичната, биологичната и напитката.


Информация за продукта и характеристики на филтърния елемент със спечен титанов бар? Предимства на ефективността на промиване, като например, че може да се използва самостоятелно, но също така и за степенуване на предаване, направено от еднослоен или многослоен метален слой от мрежата и състава на ситовата мрежа според предпоставката на приложението и използване на разликите, прецизност на филтриране за стойност с сърдечната честота е висока, издържайте на налягането е голямо, прав градус добър, материал от неръждаема стомана, без разрушаване, приложение за сигурност при дълъг живот, симетрия на мрежата на филтърния цилиндър, за частици от 1-500 мкм, точността на филтриране на течността е висока, резултатът е добър, филтърна тръба, прецизни филтърни касети, филтриращ размер на цилиндъра може да бъде персонализиран според чертежната обработка, разделен на титаниеви пръчки спечен филтър, високоефективни филтърни касети, смазочни филтърни касети, филтри за прах, титаниеви пръчки спечен филтър, също Филтър филтър филтър елемент филтър екран, за подвижна цилиндрична настройка оборудване, горната и долната част на тръбата затворена, заобиколен от филтър m edium.


Връзката между ефективността на синтероване и устойчивостта на филтърния елемент от титанов прът. Чрез нашите „стандарти за определяне на съпротивлението за въздушни филтри от различни нива“ ние знаем първоначалното и крайното съпротивление на въздушните филтри. Когато съпротивлението се увеличи до определена стойност, филтърът се дефинира като бракуван, тоест стойността на ефективността на филтриране е 0. Защо това е така? Титанови пръчки спечен филтър, филтър от неръждаема агломерация, неръждаема стомана, прахов филтър, въвеждането на титаниеви пръчици спечен филтър Основният филтриращ материал е изработен от влакно от неръждаема стомана, агломерен филтър и неръждаема стомана, филтър от неръждаема стомана, титаниеви пръчици спечен филтър всяка фуга на фугата с аргон процес на дъгова заварка, филтърният слой приема многократно сгъваем процес на сгъване, представлява пълен филтър, няма изтичане, не се пада средно явление, синтерованият филтър от неръждаема стомана е един вид неръждаема стомана от влакна чрез силно топлинно синтероване на пореста дълбочина, филтриращ материал; Мрежата от неръждаема стомана е изработена от тъкани от неръждаема стомана.


Основните източници на блокиране, причинени от синтерования филтриращ елемент от титанов прът, са: примеси, генерирани в процеса на работа, като фрагменти от уплътнения, образувани от хидравлично налягане, метален прах, генериран от относително износване, причинен от движение, и колоид, асфалтен и въглероден остатък получени от влошаване на окисляването на маслената течност. Външни примеси, влизащи в хидравличната система, като прах, влизащ през отвора за зареждане и пръстен за прах; Остава след почистване в хидравличната система от механични примеси, като мащаб, леене на пясък, шлака, железни отпадъци, боя, боя, кожена и памучна прежда след примесите, смесени с хидравлично масло, с цикъла на спечената мрежа от патрон, навсякъде ще се повредят , сериозното влияние върху нормалната работа на хидравличната система, като масления филм между компонентите на относително движение, правят сравнително малки пролуки между подвижните части в хидравличните компоненти (метър) и дупките и пропуските на дросела, задръстени или блокирани; Увеличете вътрешния теч, намалете ефективността, надраскайте повърхността на надраскване, увеличете топлината, влошете химическия ефект на маслото, направете влошаване на маслото.