Процес на производство на фланец: леене, коване, термична обработка

Фланец за отливане, празна форма и размер точен, количество за обработка малко, ниска цена, но има дефекти при леене (дупки, пукнатини, включвания); Вътрешната организация на леенето е лоша (ако това е режеща част, потокът е по-лош); Фланците за коване обикновено съдържат по-малко въглерод, отколкото фланците за леене и не са лесни за ръжда, парчетата за коване са рационални и компактни, а механичните свойства са по-добри от фланците за отливане. При неправилен процес на коване също ще се появят големи или неравномерни зърна, явление втвърдяване на пукнатини, цената на коване е по-висока от фланеца за леене.

Изковките могат да издържат на по-високи сили на срязване и опън от отливки. Предимството на леенето е, че може да произведе сложна форма и ниска цена. И вътрешната организация е еднообразна, няма порьозност на леенето, включване и други вредни дефекти; От производствения процес за разграничаване на фланца за леене и коване, като центробежният фланец е вид фланцов леене.

Центробежният фланец принадлежи към метода на прецизно леене, този вид отливане е много по-фина по структура от обикновеното пясъчно леене, а качеството е много подобрено.


Коване на потока на производствения фланец

Изберете висококачествени заготовки за заготовка, загряване, формиране и охлаждане след коване. Има безплатни ковки, матрици за коване и коване на гуми. По време на производството изберете различни методи на коване според качеството на изковките и броя на производствените партиди.

Основен процес на свободно коване: по време на свободното коване формата на ковашкото парче постепенно се изковава в заготовката чрез някои основни процеси на деформация. Основните процеси на безплатното коване включват разшиване, изтегляне, щанцоване, огъване и рязане.

Настройването е процесът на коване на заготовката по оста, намаляване на височината му и увеличаване на напречното му сечение. Този процес често се използва за коване на зъбни заготовки и други дисковидни изковки. Разстройството може да бъде разделено на пълно разстройство и частично разстройство.

Дължина на теглене: това е процес на коване с цел увеличаване на дължината на заготовката и намаляване на секцията. Обикновено се използва за производство на заготовката на части на вала, като шпиндел на струг и свързващ прът.

Пробиване: процесът на коване на пробиване през или през дупки в заготовката.

Огъване: процес на коване, при който заготовката е огъната към ъгъл или форма.

Торсия: процес на коване, при който едната част на заготовката се завърта под ъгъл към другата.

Рязане: процесът на коване на разделителна заготовка или режеща глава.

Коване с матрици: нарича се моделно коване, при което загрятата заготовка се поставя в ковачна матрица, фиксирана върху оборудването за щамповане. Основни процедури: заготовка, загряване, предварително коване, окончателно коване, заготовка, подстригване, тониране и закаляване, изстрелване. Най-често използваните процеси са разстрояване, изтегляне, огъване, щанцоване, формоване. Най-често използваното оборудване за коване на матрици е чук за коване с умиране, преса за коване с гореща форма, плоска преса за коване и фрикционна преса. Най-общо казано, качеството на кованите фланци е по-добро, като цяло чрез производство на коване на щанци, фина кристална структура, висока якост, разбира се, цената е по-висока.


Система за рязане на фланеца

Дискът с вътрешен и външен диаметър и дебелина на фланец с обработващо количество се изрязва директно върху средната плоча, след което отвора за болта и водната линия се обработват. Фланецът, произведен по този начин, се нарича режещ фланец, а максималният диаметър на такъв фланец е ограничен от ширината на плочата.


Подвижен фланец

Процесът на рязане на плъзгач от средна плоча и след това завъртането му в кръг се нарича търкаляне и често се използва при производството на големи фланци. След успешно валцуване, заваряване, след това изравняване, след това водна линия и обработка на дупките за болтове.