Много компании си сътрудничат за тестване на витла за титанови перки

Университетът на лабораторията за турбинни машини Notre Dame (NDTL), Norsk Titanium, Pratt & Whitney и TURBOCAM International обявиха допълнителни тестове на монолитни витални витла от титанови перки, направени с помощта на адитивни производствени техники. Първият тест беше завършен през 2018 г., който ще тества динамичните характеристики на витлото. Продуктът е произведен по норвежката технология за бързо отлагане на плазмен титанов ТМ (RPDTM) и ще бъде сертифициран в съответствие с текущите стандарти за сертифициране на качество на Whitney за компоненти на турбинните машини. Този тест доказва, че производството на добавки може да се приложи към турбомеханиката и проправя пътя за цялостно сертифициране на продукта.


Тестването ще се проведе в центъра за тестване на турбинно-машинни машини на NDTL в Индия, САЩ, който разполага с най-модерната технология в света. След първото изпитване, продуктът отговаря на всички точки за тестване на дизайна, скоростта и налягането. Този тест се фокусира върху характеристиките на високата цикъла на умора и ниската цикличност на продукта. Тестът ще включва различни тестове за ускорение и ускорение, за да се наблюдава въздействието на вибрациите в реално време върху лопатките.

titanium plate for aer

TURBOCAM International извърши оценка на качеството на производството преди теста. При оценката не е открита остатъчна концентрация на стрес. Концентрацията на стреса води до деформация. TURBOCAM International също така определи, че материалите, използвани от норвежката технология за бързо отлагане на плазмен титанов ТМ, също са подходящи за традиционните валцови мелници и могат да съответстват на производителността на изковките ti-6al-4v.


Крайният план на проекта беше да се установят спецификации за изработка на сложни, претоварени части за турбомашини. В същото време постигнете целта за намаляване на производствените разходи и времето за производство. Тази цел е постигната при производството на части от рамката за Ti6Al4V.


Pratt & Whitney ще контролират целия процес на производство и тестване, за да осигурят поддръжка на данни за бъдещо развитие на двигателя. Говорител на компанията заяви, че е удоволствие да бъдеш част от теста. Използването на добавъчни технологии на производство, като например бързото отлагане на плазмената технология на Норвегия с титан, позволява намаляване на производствените стъпки и време за разработка на ключови компоненти на турбинните машини.


Норвежката технология за бързо отлагане на плазмен титан (TM) е друга технология за 3D печат на метали в сравнение с нашата обща технология за 3D печат, базирана на прахово легло, за разтопен метал. Според класификацията ASTM, ТМ технологията за бързо отлагане на плазмата принадлежи към технологията за 3D отпечатване с насочено енергийно отлагане (DED). Казано е, че чрез собствените си изследвания и разработване на технология за насочено енергийно отлагане DED (коаксиална технология за коаксиално прахово хранене LENS с 3D лазерно покритие), pulitrix има дългогодишен опит в 3D отпечатването на цялостната тава.


Компонентите за добавки се използват от много години в самолетите, но използването им е ограничено до не критични компоненти като водопроводни и вътрешни компоненти. Дори когато се използват в части на двигателя (като известната накрайник за гориво на двигателя GE Leap), изискванията за производителност на частите са главно пренос на топлина, а не механични характеристики. Що се отнася до цялостния диск на острието, предизвикателството идва както от топлопроводимостта, така и от механичните характеристики. Може да се каже, че ако 3D отпечатаният диск с цялостно острие може да премине теста на множество слоеве на изискванията за авиационна ефективност, това наистина е крайъгълен камък за производството на добавки.


За приложенията за въздухоплавателни средства обаче, как да получите сертификат е важно предизвикателство. Тъй като авиационната индустрия е склонна да сертифицира дизайна на части и да се придържа към него през целия живот на самолета. Пълното участие на Pratt & Whitney играе ключова роля в насърчаването на сертифицирането на 3D печат.


В допълнение, през февруари 2019 г. SAE и норвежкият титан въведоха стандарта за прилагане на технологията за 3D печат с насочено енергийно отлагане (DED). Двата стандарта, съвместно формулирани, са AMS7004 (сглобяеми части от титаниева сплав за производство на добавка за енергийно отлагане, ориентирана към плазмена дъга на ти-6ал-4v) и AMS7005 (технология за добавяне на енергийно отлагане с плазмена дъга, ориентирана към дъгообразна технология). Новият стандарт определя минималните изисквания за клиентите на аерокосмическото пространство за закупуване на сглобяеми части от норвежки бърз плазмен титан. Това постави основата за развитието на норвежки титан в аерокосмическото поле.


Норвежкият титан получи първия сертификат за летателна годност на FAA за 3D-отпечатани структури от титанови сплави през февруари 2017 г. Технологията е приложена към 787 Dreamliner на Boeing. Той твърди, че намалява разходите за части с 30% и намалява консумацията на енергия, материалните отпадъци и производствените цикли.